[mythtv-users] Mythbuntu, only mythtv plays sound, doesn't release sound card?

Igor Cicimov icicimov at gmail.com
Sun Sep 16 09:47:42 UTC 2012

On Sun, Sep 16, 2012 at 9:51 AM, P Orrifolius <porrifolius at gmail.com> wrote:

> Hello.
> Until recently I had an Ubuntu 10 mythtv setup (sorry, I forget the
> mythtv version).  I could watch content in mythtv with sound coming
> out over the SPDIF.  When I wasn't watching content in mythtv I could
> get sound out of apps in another X session, or using mpd, etc over the
> I've just upgraded to Mythbuntu 12.04.1.  Now mythtv (0.25.2+fixes) is
> the only application that can output sound, even when I've shutdown
> the mythtv front and back ends I don't get any sound... even when
> doing:
> root $ aplay /usr/share/sounds/alsa/Noise.wav
> Any tips on how to diagnose and fix this sorry state of affairs?
> Thanks very much.
> _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org
> http://www.mythtv.org/mailman/listinfo/mythtv-users

Ubuntu 12.04 is notorious for leaving users with no desktop sound after
upgrade. Nothing to do with MythTV which is just very good in detecting the
sound system and configuring the sound on its own.

Install the "pavucontrol" package for pulseaudio and enable the appropriate
output. Alternatively, create ".asoundrc" file in the user home directory
to set the default ALSA sound device. There was a thread regarding this
recently, actually more than one, so search the archive or google for help
with creating the asoundrc file.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.mythtv.org/pipermail/mythtv-users/attachments/20120916/59bece3f/attachment.html>

More information about the mythtv-users mailing list