[mythtv-users] HD-PVR: Encoding Errors Running 0.22myth

Kevin Wambsganz wambs at verizon.net
Mon Dec 7 22:04:08 UTC 2009

Dec 7, 2009 10:57:23 AM, dave at hermancats.com wrote:

>I believe that the hdpvr enters a problem state with the usb connection that 
>can only be resolved with a power cycle of the hdpvr. I say that because I 
>have seen on more than one occasion Fedora startup problems with the usb 
>connection to the hdpvr that are present after my mythbox shuts down due to 
>this issue while recording. In fact, it happened again this morning while 
>recording that stupid dog Clifford. This time Fedora started up without any 
>usb issues. 

I am having the same exact issue.  One thing I noticed is that Dish is sending garbage out via SPDIF. Try watching your problematic show. I theorize that the HDPVR has some threshold for bad AC3 Data at which point it locks up.

I was thinking of IR blasting (via another device) power/on power/off as part of my channel change script. Maybe that will fix it.

My lock ups over the last few days: 1. Alice on SciFyHD (last night) 2. Little Einsteins on DisneyHD (Sat morning)


mythtv-users mailing list
mythtv-users at mythtv.org


I had a problem like this one with lockups and device errors. I think its also due to AC3. Once I turned off dobly digital on my DirecTV box, my issues went away. I still use the SPDIF to connect the STB to the HD-PVR, but its not 5.1.

However, in the General Setting of MythTV setup, audio section, I change the alsa:SPDIF output type to 5.1 and its generates 5.1 to my receiver. I'm not sure what this is really doing though. But at least I can record with no issues, until this is fixed. 


More information about the mythtv-users mailing list