[mythtv-users] LiveTV issues (root caused to cable signals)

Michael T. Dean mtdean at thirdcontact.com
Sat Sep 1 13:01:35 UTC 2012

On 09/01/2012 01:51 AM, Joseph Fry wrote:
>>>> After re-cabling:
>>>> (notice the numbers jump)
>>>> [me at mythtv libhdhomerun]$ ./hdhomerun_config 1313E021 get
>>>> /tuner0/status
>>>> ch=qam:759000000 lock=qam256 ss=76 snq=82 seq=100 bps=38809216 pps=994
>>> Those numbers, while clearly better, are still rather low.  I typically
>>> see values in the 90's.  I seem to recall ss=76 indicates a power
>>> level that would normally be out of spec for digital cable (although
>>> it might just work sometimes).
>>> First thing, plug the hdhr directly into the outlet using a short piece of
>>> quality coax, and see if the values are more reasonable.  If not, call
>>> your cable company and ask them to make a service call.  They are
>>> responsible for adequate signal levels at the outlet.  If it looks good
>>> directly plugged into the outlet, it would point the finger towards your
>>> coax or splitters (or cable amp if you using one).
>> I just don't understand why recording a show works, but LiveTV always
>> fail.  That seems odd to me.
> That is odd.  Do you have fast channel switching enabled?

Use quick tuning
  - Never
  - Live TV only
  - Always
If enabled, MythTV will tune using only the MPEG program number. The 
program numbers change more often than DVB or ATSC tuning parameters, so 
this is slightly less reliable. This will also inhibit EIT gathering 
during Live TV and recording.

in your Input Connections in mythtv-setup, IIRC.


More information about the mythtv-users mailing list