[mythtv-users] Mythfrontend idle cpu consumption help

Nicolas Will nico at youplala.net
Tue Nov 17 08:46:25 UTC 2009

On Tue, 2009-11-17 at 08:12 +0000, mythtvusers at markgarland.co.uk wrote:
> Hi Mike,
> Re: 15% CPU usage in idle mythfrontend.
> >This, I would say, is all just normal operation
> >I.e. you guys don't have an issue so much as have a "feature
> request." :) 
> I really couldn't disagree more.  If an application server at work
> used 15%
> at idle it would be investigated.
> > Basically, there are way too many people grouping many different
> > symptoms together as "Mythfrontend idle CPU consumption" issues. 
> I know that the waters are quite muddy as the thread is confusing,
> however
> to my knowledge there are at least 5 people that are experiencing
> 10-15%
> CPU usage when the frontend isn't doing anything.  This also seems to
> be
> appearing over multiple platforms (some with Ubuntu/Debian, some with
> others, some with glibc others with eglibc).
> Forgetting for a moment, any mention of timestamps, NFS shares, or
> runaway
> processes - the mythfrontend process in its raw state (in my case, out
> of
> the Ubuntu repositories) seems to idle intermittently at 15% CPU.
> This is
> *not* normal operation for an application, IMO, and there is
> definitely a
> bug here.  I am just struggling with my limited skills to understand
> whether it is a mythtv bug, a library bug, or a kernel bug, although
> Jansen's polling idea sounds interesting.
> Can I ask what platforms you are using and whether you experience
> *this
> exact issue*? 

Ubuntu 9.10, 64-bit, security backports updates, main universe
multiverse restricted
JYA .22-fixes release testing
GL rendering
GF 8400GS (G98)

System here:

Yes, experiencing the 15% idle as described.


More information about the mythtv-users mailing list