[mythtv-users] Can't adjust contrast, brightness etc in Mythtv .20

Robert Tsai mythtv at tsaiberspace.net
Sun Jan 21 23:40:05 UTC 2007

On Wed, Jan 17, 2007 at 10:18:33AM -0500, Daniel Kristjansson wrote:
> On Wed, 2007-01-17 at 00:01 -0800, Robert Tsai wrote:
> > On Tue, Jan 16, 2007 at 07:40:37PM -0800, Bruce Markey wrote:
> > > Section "Module"
> > > 
> > > ...
> > >     Load           "v4l"
> > > ...
> > > 
> > > EndSection
> > > 
> > > in your /etc/X11/xorg.conf or whatever file is used for your X
> > > configuration.
> > 
> > This didn't do anything for me, either.
> Weird. This and the XvmcUsesTextures are the only common problems.
> Can you try downgrading the nVidia drivers to a 7xxx series driver
> (with the XvMCUsesTextures set to false). If that works, this is
> probably a driver issue, otherwise it is probably an X or MythTV
> issue.

I can only go down to 9629. No combination of v4l/XvmcUsesTextures
fixes my inability to adjust the picture. Anything earlier than 9629
fails to compile against my very new kernel ( 

Assuming I downgrade my kernel, I wouldn't want to go any older than
8774, since I would then lose support for my 720p modeline for my
display; older drivers were unable to get me a working 720p
resolution. Going older would require me to reconfigure my X and
MythTV settings for the new resolution.

It's not impossible to test, but it starts getting sufficiently
inconvenient to encourage me to just live with pain.

But thanks for the troubleshooting pointers; for now I'll just hope
that some future round of mega X/nvidia upgrdaes fixes things.
Otherwise, if things get annoying enough, at least now I have a list
of things to try.


More information about the mythtv-users mailing list