[mythtv-users] MythTV 0.20, ivtv 0.90, intel8x0 + AC97 sound problems + video length problems

Steven Adeff adeffs.mythtv at gmail.com
Mon Jan 8 16:03:43 UTC 2007

On 1/5/07, Shahbaz Javeed <sjaveed at gmail.com> wrote:
> Folks,
> Part of this problem seems to be definitely MythTV related and the
> other half seems to either be connected somehow or possibly unrelated
> to MythTV.  I'm hoping someone here has a similar setup or has
> experiencd what I'm going through :)
> Here's the setup:
> Athlon 1800XP
> Gentoo 2006 (~x86)
> 2x PVR-350
> nForce2 motherboard with onboard sound (AC97)
> linux 2.6.19
> ivtv 0.9.0
> MythTV 0.20
> I'm using the intel8x0 driver for sound I believe.
> The Problems:
> 1. Sometimes the sound recorded (or played back ... not sure where the
> problem lies) and the sound in live TV is much higher pitched than it
> should be.  This results in manly man sounding like they just inhaled
> a helium tank before talking :)  Maybe not a full tank but it's
> certainly high pitched.  This high-pitched sound persists in any DVDs
> I play with the Internal DVD player.  I haven't tried switching
> players to xine or mplayer yet.  Any ideas?

Sounds like an audio playback frequency problem. My guess is that your
soundchip requires 48kHz but your playing back 44.1kHz audio. This can
be easily solved with the proper asoundrc setup. Check the wiki for
more information on this.

> 2. Sometimes the total length of a recorded program is some
> inordinately high number.  I usually notice this when forwarding
> through a recorded program.  A 1 hour long recording will show as
> being 2 hours or even 10 hours long.  Fast Forward or Rewind is
> usually very inaccurate in such recordings and usually doesn't work.
> Any ideas?

read this thread,
and see if the issue is the same as the one in this ticket,

Before you ask, read the FAQ!
then search the Wiki, and this list,
Mailinglist etiquette -

More information about the mythtv-users mailing list