[mythtv-users] Software RAID5 no improvement to transferspeed...

Johnathon Meichtry johnathon-dev at meichtry.org
Thu Jan 12 15:15:43 UTC 2006

Using top check your load averages.  On my server where is it constantly 
recording 3-4 PAL DTT programs my load averages are:  load average: 0.24, 
0.54, 0.71

If yours show >1.0 then I would imagine you have a problem.  Software RAID 
in my opinion should take up no more than 3-5% if the server is busy.

Also check "0.0% wa" as this is IO waits and would be greater than 30% or 
more if your SATA controller/disks is the bottleneck rather than the CPU.


----- Original Message ----- 
From: "Brian Wood" <beww at beww.org>
To: "Discussion about mythtv" <mythtv-users at mythtv.org>
Sent: Thursday, January 12, 2006 3:05 PM
Subject: Re: [mythtv-users] Software RAID5 no improvement to 

On Jan 12, 2006, at 7:39 AM, Steve Adeff wrote:

> well I got my software RAID5 up and running. 3 drives, no spares.
> but I still get playback stuttering while recording 2 HD channels
> and playing
> 1 prerecorded HD show. The cpu usage hasn't gone higher than 96% so
> I don't
> think its a cpu usage problem.
> I do have all three drives connected to the same onboard SATA150
> controller
> though I don't know if this could be a problem?
It sure might be, whatever tool you are using to measure CPU load
(top?) is averaging over some period of time, if the average is 96%
then you are almost certainly hitting peaks of 100%+.
mythtv-users mailing list
mythtv-users at mythtv.org

More information about the mythtv-users mailing list