[mythtv-users] No sound from PVR-500 Tuner, working with Line In

Jack Perveiler perveilerj at yahoo.com
Wed Jun 22 17:43:53 UTC 2005

I had a similar, but different problem.  I had both video tuners working, but
would only capture sound on the first tuner for some reason.  Doh!

Anyways, I more or less followed this guide:


It's a little bit dated, but still very helpful.  At first I followed the
directions but instead of using the ivtv version 0.3.5f drivers I used a newer
one (I don't remember which).  This resulted in the no-sound-on-tuner-2 problem
(I can't remember what exactly the problem was, but I BELIEVE it had something
to do with firmware not being loaded properly).  I then started over using
0.3.5f and I haven't had much trouble since then.


--- Stefan Wrobel <swrobel at gmail.com> wrote:

> I'm totally stumped on this one, I spent a few hours on it last night and I 
> just can't get sound from the tuner. Here's the situation.
> I'm using a PVR-500 and I've only gotten /dev/video0 working. The second 
> tuner seems to be detected in my dmesg, but /dev/video1 is not working like 
> it should and ivtvctl -d /dev/video1 -a shows really strange negative values 
> for brightness, contrast, etc. Just thought I'd throw that in there, but 
> that's only the beginning of my problems. I want to get sound working before 
> I worry about having both tuners.
> I've captured stuff using the s-video input and the line in, and I can get a 
> video file with sound using cat /dev/video0 > test.mpg (and tested in Myth 
> as well, it captures video, no audio). I think I did ivtvctl -p 0 -q 2 for 
> that. However, using ivtvctl -p 6 (or 7, i've tried both) -q 0 (i've tried 
> the other -q values as well, but -q 0 should be tuner audio), I get a 
> perfect video file from whatever channel I'm tuned to, but no sound. I 
> assume the line in and tuner both use the same audio encoder, so I don't get 
> why I wouldn't be getting any sound from one but not the other! I think that 
> also rules out modules being loaded improperly, etc.
> Does anyone have any experience with this? I'm pulling my hair out at this 
> point. I'm using ivtv version 0.3.6m. Thanks!
> > _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org
> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users

Yahoo! Sports 
Rekindle the Rivalries. Sign up for Fantasy Football 

More information about the mythtv-users mailing list