[mythtv-users] Configuring SPDIF digital out.

Nick knowledgejunkie at gmail.com
Tue Dec 6 20:45:37 EST 2005

On 06/12/05, Mat Kyne <matkyne at hotmail.com> wrote:
> I  recently replaced my home theatre reciever with one that has digital
> inputs (old one was  5.1 analog), 2 coax and 1 optical.  Naturally I would
> like to get the best sound from my  HD-MythTV box,  (that might be the
> reason I bought the new reciever but don't tell that to my wife), so I
> removed the SB Live! 5.1 (analog) sound card that i had installed, went into
> the BIOS settings and enabled the onboard soundcard  that has a SPDIF coax
> connector.  When I rebooted, KDE told me that it could not find the sound
> card, So I went under System Settings - Soundcard Detection, and it foud it
> rightaway. Cool. ( I have the line out  from the mother board connected to
> my TV and the Coax connected to my reciever) Sound comes out of the Tv but
> not the reciever. I go into Myth Frontend, and select a HD  recording to
> play, Again sound out of the TV but not the reciever.  I then gointo
> settings and switch between the 3 settings available to me, and when i try
> to play a HD recording Myth informs me that it cannot find the sound card.
> Well at this time i figure that the ALSA mixer has muted the SPDIF connector
> so I  try to open up alsamixer and get the following error message:
> alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or
> directory

As Marius suggested, check out the digital sound howto -
http://mythtv.info/moin.cgi/DigitalSoundHowTo and also the ALSA docs
for your card -

Essentially you need to make sure your .asoundrc and mixer settings
are correct to allow audio to be routed throught the SPDIF output.

I would also remove all references to your old Creative card and the
duplicate reference to another intel8x0 card that appear to be in your
modprobe.conf file.


More information about the mythtv-users mailing list