[mythtv-users] Installed an ATA133 PCI card. True ATA100 speeds/DMA question

IvanK. chepati at yahoo.com
Thu Mar 25 17:14:45 EST 2004

Run hdparm -d /dev/hde

if its says 1 (on) DMA is enabled.

Then run, making sure nothing else is reading or writing to /dev/hde:

hdparm -tT /dev/hde

I would boot into single user mode in order to run this...

Tell us what you get.  You may want to read hdparm's man page for more 
advanced and potentially *dangerous* options.

Also, from this line:
> AMD_IDE: nVidia Corporation nForce2 IDE (rev a2) UDMA133 controller on
> pci00:09.0

I don't think this is the PCI card you have installed.  I would guess it's the 
built-in chip on the motherboard.  Or maybe I'm wrong?


On Thursday 25 March 2004 04:53 pm, Dave and Lisa Hofstra wrote:
> I had a Best Buy Giftcard burning a hole in my pocket, so I bought a PCI
> Controller for ATA 133 to expand the total harddrives for my Myth
> System.  It is made by SIIG and is model CN2487.  It does not claim
> Linux compatibility (but then what does, really)  Mandrake 9.2 booted up
> just fine, and installed some generic/other driver for this card without
> even asking me, so I assume it is a fairly common piece of equipment
> that works with the standard Linux drivers.
> I just installed this card, and I am wanting to know if I am getting
> true ATA 100 ish speeds (my drives are Western Digital, and do not
> utilize the ATA 133 interface).  But I am confused from the following
> output:
> [root at HTPCLinux lisadaveh]# dmesg |grep DMA
> AMD_IDE: nVidia Corporation nForce2 IDE (rev a2) UDMA133 controller on
> pci00:09.0
>     ide0: BM-DMA at 0xf000-0xf007, BIOS settings: hda:DMA, hdb:DMA
>     ide1: BM-DMA at 0xf008-0xf00f, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:DMA
>     ide2: MMIO-DMA , BIOS settings: hde:pio, hdf:pio
>     ide3: MMIO-DMA , BIOS settings: hdg:pio, hdh:pio
> hda: 195371568 sectors (100030 MB) w/2048KiB Cache, CHS=12161/255/63,
> UDMA(100)
> hdb: 234441648 sectors (120034 MB) w/8192KiB Cache, CHS=14593/255/63,
> UDMA(100)
> hde: 195371568 sectors (100030 MB) w/8192KiB Cache, CHS=193821/16/63,
> UDMA(100)
> hdc: ATAPI 48X DVD-ROM drive, 512kB Cache, UDMA(33)
> THE NEW DRIVE ON THE NEW CARD IS hde AND IS ide2 in the above clip
> 1) Is this telling me that DMA is not enabled in line 4 above (hde:pio,
> hdf:pio   etc)?
> 2) What is the MMIO-DMA mean that it is different than the BM-DMA
> 3) Is the 2nd to last line telling me that I have DMA enabled?  "UDMA(100)"
> 4)  Is all OK as is for myth capture, or do I have to configure things
> some more by hand
> 5)  Should I just return the card, and get  ***INSERT BRAND HERE*** card
> that has better Linux support?
> _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org
> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users

More information about the mythtv-users mailing list