[mythtv-users] Alsa volume control (and mute) not working...

Mary Strimel mary.strimel at gmail.com
Sun Jan 31 12:16:14 UTC 2021


On Sun, Jan 31, 2021 at 6:41 AM Jim Abernathy <jfabernathy at gmail.com> wrote:

>
> On 1/31/21 12:11 AM, mythtv at kosowsky.org wrote:
> > I am running mythtv-light 31.0.54 on my Raspberry Pi 4.
> >
> > I have:
> >    Audio output device: ALSA:default
> >    Mixer Device: AlSA:Default
> >    Mixer Controls: Master
> >
> > I am able to hear audio but the (mythtv) keyboard volume control and
> > mute don't have any effect.
> >
> > They do work if I change Mixer Device to "Software"
> >
> >
> > Note: I don't have this problem on my x86 Ubuntu 18.04 mythtv server,
> > so seems to be something about my Raspberry PI configuration.
> >
> > Any thoughts on why Alsa is not working as a mixer device?
> >
> > Thanks
>
>
> I have never gotten ALSA:default to work on the RPI4.  I use HDMI for
> both picture and sound, so I use something with hardware and HDMI in the
> name. I can't remember the exact name because my RPI4 is not setup with
> mythtv right now.
>
> Jim A


For what it may be worth ... it took me a while to find the hdmi device
because it wasn’t named “IEC-something something “ like the wiki said it
should be. Mine had dw in the name, and only the description said hdmi.
There was also a tick box to enable control through MythTV. Works fine.

>
> _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org
> http://lists.mythtv.org/mailman/listinfo/mythtv-users
> http://wiki.mythtv.org/Mailing_List_etiquette
> MythTV Forums: https://forum.mythtv.org
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.mythtv.org/pipermail/mythtv-users/attachments/20210131/c27c451b/attachment.htm>


More information about the mythtv-users mailing list