[mythtv-users] 0.25 SQL CPU Load issues after optimisation

Thomas Mashos thomas at mashos.com
Wed Jul 18 05:03:53 UTC 2012


On Tue, Jul 17, 2012 at 5:22 PM, Another Sillyname
<anothersname at googlemail.com> wrote:
> On 18 July 2012 00:46, Thomas Mashos <thomas at mashos.com> wrote:
>> On Tue, Jul 17, 2012 at 4:05 PM, Another Sillyname
>> <anothersname at googlemail.com> wrote:
>>> On 18 July 2012 00:01, Gary Buhrmaster <gary.buhrmaster at gmail.com> wrote:
>>>> On Tue, Jul 17, 2012 at 10:48 PM, Another Sillyname
>>>> <anothersname at googlemail.com> wrote:
>>>> ....
>>>>> I am running ext4 and noticed from a previous comment on this problems
>>>>> that ext4 barriers could be an issue but couldn't find anything
>>>>> explanatory in the mailing list archives to explain this.
>>>>
>>>> In my experience, ext4 barriers usually manifest themselves are disk I/O
>>>> wait, and not high CPU usage (mysql is actually waiting a lot).
>>>>
>>>> If you are using innodb tables (which is possible if you rebuilt your system
>>>> with a newer mysql server) you should review the recommendations at:
>>>>    http://www.mythtv.org/wiki/Tune_MySQL
>>>> Regardless of whether they help this particular issue, they will
>>>> help overall performance in the long run.
>>>> _______________________________________________
>>>> mythtv-users mailing list
>>>> mythtv-users at mythtv.org
>>>> http://www.mythtv.org/mailman/listinfo/mythtv-users
>>>
>>> Thanks Gary but I'd already done that, I've been looking at this for 3
>>> days now and as a number of people seem to have experienced this
>>> problem without a clearly defined problem/solution I though it would
>>> be useful to try to get some expert focus on it which means not me.
>>> _______________________________________________
>>> mythtv-users mailing list
>>> mythtv-users at mythtv.org
>>> http://www.mythtv.org/mailman/listinfo/mythtv-users
>>
>> Looks like Linux Mint 13 is based on Ubuntu 12.04, so you did get
>> MySQL 5.5 from that which has innodb enabled. As previously suggested,
>> you aren't experiencing the same issue that other people have
>> commented on. If you were, those tuning parameters would have resolved
>> it.
>>
>> Are you running the MythTV updates from the Mythbuntu repos?
>>
>> Thanks,
>>
>> Thomas Mashos
>> _______________________________________________
>> mythtv-users mailing list
>> mythtv-users at mythtv.org
>> http://www.mythtv.org/mailman/listinfo/mythtv-users
>
> When you say updates can you be specific possibly.
>
> I installed Myth from the Mint Repos that do use the Ubuntu repos and
> am running 0.25+Fixes 20120410.1f5962a.0ubuntu1
>
> Which I assume is coming from the standard Ubuntu repos rather then a
> specific mint repo.
> _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org
> http://www.mythtv.org/mailman/listinfo/mythtv-users

There is newer packages available at the PPA here
https://launchpad.net/~mythbuntu/+archive/0.25

Thanks,

Thomas Mashos


More information about the mythtv-users mailing list