[mythtv-users] unable to connect to backend on localhost

John Pilkington J.Pilk at tesco.net
Sat Jan 21 20:39:11 UTC 2012

On 21/01/12 20:21, Ken Dreyer wrote:
> On Sat, Jan 21, 2012 at 12:49 PM, John Pilkington<J.Pilk at tesco.net>  wrote:
>> Yes, it's running.  Service config says:
>> The dbus service is managed by systemd. It may be started then run in
>> the background, or be activated on demand, or run once for preparation
>> or cleanup purposes.
>> So can I deactivate it?
> You probably won't be able to easily log into the local GUI if you
> deactivate it, because several desktop-related things depend on it.
> In my testing I've been able to bring the system down to runlevel 3,
> then run "service messagebus stop", and then the problem is gone.
> (Note the service "messagebus" on EL6 got renamed to "dbus" in recent
> Fedoras. Also I'm not really sure what the systemd equivalent of this
> would be for you.)
> At that point I can run startx, etc. but that's not really ideal for
> my setup. From what I understand, the convention in the MythTV
> community has historically been to auto-login the frontend with
> inittab, .xinitrc, etc. I'd prefer to use GDM's auto-login
> functionality if possible. That means I want the system-wide DBus to
> go ahead and run, but I also need to isolate the mythbackend process
> from attempting to communicate with it. At this point I'm considering
> running mythbackend in a chroot. I would love to know why mythbackend
> / Qt's event loop is hanging when trying to communicate with the
> system-wide dbus-daemon.
> - Ken

My SL6 box has messagebus running and I haven't had problems running 
MythTV on it in standalone mode - just 'mythbackend' and 'mythfrontend' 
in tabs in konsole.  I get strange d-bus messages from the wicd network 
manager on boot but it seems to work eventually.


More information about the mythtv-users mailing list