[mythtv-users] Can't get ATI HDTV Wonder to work with analog on Ubuntu 64 9.10

Douglas Peale Douglas_Peale at comcast.net
Mon Apr 19 18:41:29 UTC 2010

Hash: SHA1

Douglas Peale wrote:
> I have an ATI HDTV Wonder with both inputs connected to cable (there are
> at least 30 analog channels verified with a stand alone tuner).
> I can get clear QAM to work fine with this tuner, but I have never
> gotten analog to work (NTSC).
> I followed the wiki instructions here:
> http://www.mythtv.org/wiki/ATI_HDTV_Wonder#Analog_Setup
> with no luck.
> searches and questions on forums over the last year have found others
> with similar problems but no solution.
> The symptoms are: A Channel scan whips through all the channels in about
> 20 seconds without finding any channels.
> Attempting to watch analog channels with live TV gets me a blank screen
> and silence.
> Attempting to record an analog channel, it pretends to record, but the
> file is way too small, and will not play back.
> I'm using the daily build:
>> Commit Log for Thu Apr 15 10:04:24 2010
>> Upgraded the following packages:
>> libmyth-0.23-0 (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> libmyth-python (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> libmythtv-perl (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> mythtv (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> mythtv-backend (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> mythtv-backend-master (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> mythtv-common (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> mythtv-database (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> mythtv-dbg (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> mythtv-frontend (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> mythtv-transcode-utils (0.23.0+fixes24120-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1
>> mythweb (0.23.0+fixes23868-0ubuntu0+mythbuntu1) to 0.23.0+fixes24133-0ubuntu0+mythbuntu1

In trying to get more info on this I tried using mplayer to tune in an
analog channel.
I'm not particularly familiar with mplayer, and the 6000 line man page
does not help, so it is highly likely that I gave it some useless
In any case my attempt ended in a blank screen with no sound.

The following is what mplayer spewed out when run:

$ mplayer -v tv:// -tv driver=v4l2:device=/dev/video0:normid=4:channel=2
MPlayer UNKNOWN-4.4.1 (C) 2000-2009 MPlayer Team
CPU vendor name: GenuineIntel  max cpuid level: 11
CPU: Intel(R) Core(TM) i7 CPU         920  @ 2.67GHz (Family: 6, Model:
26, Stepping: 4)
extended cpuid-level: 8
extended cache-info: 16801856
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNowExt: 0 SSE: 1 SSE2: 1 SSSE3: 1
Compiled with runtime CPU detection.
get_path('codecs.conf') -> '/home/dpeale/.mplayer/codecs.conf'
Reading /home/dpeale/.mplayer/codecs.conf: Can't open
'/home/dpeale/.mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Reading /etc/mplayer/codecs.conf: Can't open '/etc/mplayer/codecs.conf':
No such file or directory
Using built-in default codecs.conf.
Configuration: --prefix=/usr --confdir=/etc/mplayer
- --datadir=/usr/share/mplayer --codecsdir=/usr/lib/codecs --enable-xvmc
- --enable-vdpau --enable-sdl --enable-ossaudio --enable-lirc
- --enable-freetype --enable-menu --enable-largefiles
- --extra-cflags=-I/build/buildd/mplayer-1.0~rc3+svn20090426/debian/include
- --disable-bitmap-font --disable-ggi --language=all --disable-xmms
- --disable-arts --disable-aa --disable-mad --disable-musepack
- --disable-libdv --disable-libavutil_a --disable-libavcodec_a
- --disable-libavformat_a --disable-libpostproc_a --disable-libswscale_a
- --enable-mp3lame --enable-faac-lavc --enable-x264-lavc
- --enable-mp3lame-lavc --enable-libdirac-lavc
- --enable-libschroedinger-lavc --disable-win32dll --enable-real
- --enable-xanim --enable-runtime-cpudetection --enable-vdpau
- --disable-libdvdcss-internal --enable-dvdread --enable-debug
- --enable-tv-v4l2 --enable-xmga --enable-mga --enable-3dfx
- --enable-tdfxfb --enable-fbdev --disable-gui
CommandLine: '-v' 'tv://' '-tv'
Using MMX (with tiny bit MMX2) Optimized OnScreenDisplay
get_path('fonts') -> '/home/dpeale/.mplayer/fonts'
Using nanosleep() timing
get_path('input.conf') -> '/home/dpeale/.mplayer/input.conf'
Can't open input config file /home/dpeale/.mplayer/input.conf: No such
file or directory
Parsing input config file /etc/mplayer/input.conf
Input config file /etc/mplayer/input.conf parsed: 89 binds
Setting up LIRC support...
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote
get_path('.conf') -> '/home/dpeale/.mplayer/.conf'

Playing tv://.
get_path('sub/') -> '/home/dpeale/.mplayer/sub/'
STREAM: [tv] tv://
STREAM: Description: TV Input
STREAM: Author: Benjamin Zores, Albeu
STREAM: Comment:
TV file format detected.
Selected driver: v4l2
 name: Video 4 Linux 2 input
 author: Martin Olschewski <olschewski at zpr.uni-koeln.de>
 comment: first try, more to come ;-)
Selected device: ATI HDTV Wonder
 Tuner cap: STEREO LANG1 LANG2
 Tuner rxs: MONO
 Capabilites:  video capture  VBI capture device  tuner  read/write
 supported norms: 0 = NTSC-M; 1 = NTSC-M-JP; 2 = NTSC-443; 3 = PAL-BG; 4
= PAL-I; 5 = PAL-DK; 6 = PAL-M; 7 = PAL-N; 8 = PAL-Nc; 9 = PAL-60; 10 =
SECAM-B; 11 = SECAM-G; 12 = SECAM-H; 13 = SECAM-DK; 14 = SECAM-L;
 inputs: 0 = Television; 1 = Composite1; 2 = S-Video;
 Current input: 0
 Format GREY   ( 8 bits, 8 bpp, gray): Planar Y800
 Format RGB555 (16 bits, 15 bpp RGB, le): BGR 15-bit
 Format RGB555X (16 bits, 15 bpp RGB, be): Unknown 0x51424752
 Format RGB565 (16 bits, 16 bpp RGB, le): BGR 16-bit
 Format RGB565X (16 bits, 16 bpp RGB, be): Unknown 0x52424752
 Format BGR24  (24 bits, 24 bpp RGB, le): BGR 24-bit
 Format BGR32  (32 bits, 32 bpp RGB, le): BGRA
 Format RGB32  (32 bits, 32 bpp RGB, be): RGBA
 Format YUYV   (16 bits, 4:2:2, packed, YUYV): Packed YUY2
 Format UYVY   (16 bits, 4:2:2, packed, UYVY): Packed UYVY
 Current format: BGR24
v4l2: current audio mode is : MONO
v4l2: set format: YVU420
v4l2: ioctl set format failed: Invalid argument
v4l2: set format: YUV420
v4l2: ioctl set format failed: Invalid argument
v4l2: set format: UYVY
v4l2: set input: 0
Selected norm id: 4
v4l2: set norm: PAL-I
Selected channel list: europe-east (including 133 channels)
Requested channel: 2
Current frequency: 7540 (471.250)
==> Found video stream: 0
v4l2: get format: UYVY
v4l2: get fps: 25.000000
v4l2: get width: 640
v4l2: get height: 480
Using a ring buffer for maximum 2 frames, 1 MB total size.
v4l2: set Brightness: 127 [0, 255]
v4l2: set Hue: 127 [0, 255]
v4l2: set Saturation: 127 [0, 255]
v4l2: set Contrast: 63 [0, 255]
[V] filefmt:9  fourcc:0x59565955  size:640x480  fps:25.000  ftime:=0.0400
get_path('sub/') -> '/home/dpeale/.mplayer/sub/'
open: No such file or directory
[MGA] Couldn't open: /dev/mga_vid
open: No such file or directory
[MGA] Couldn't open: /dev/mga_vid
[VO_TDFXFB] Can't open /dev/fb0: No such file or directory.
[VO_3DFX] Unable to open /dev/3dfx.
X11 opening display: :0.0
vo: X11 color mask:  FFFFFF  (R:FF0000 G:FF00 B:FF)
vo: X11 running at 2560x1600 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local
[x11] Detected wm supports NetWM.
[x11] Detected wm supports FULLSCREEN state.
[x11] Detected wm supports ABOVE state.
[x11] Detected wm supports BELOW state.
[x11] Current fstype setting honours FULLSCREEN ABOVE BELOW X atoms
[VO_XV] Using Xv Adapter #0 (ATI Radeon AVIVO Video)
[xv common] Drawing no colorkey.
[xv common] Maximum source image dimensions: 4096x4096
Opening video decoder: [raw] RAW Uncompressed Video
VDec: vo config request - 640 x 480 (preferred colorspace: Packed UYVY)
Trying filter chain: vo
VDec: using Packed UYVY as output csp (no 0)
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO Config (640x480->640x480,flags=0,'MPlayer',0x59565955)
VO: [xv] 640x480 => 640x480 Packed UYVY
VO: Description: X11/Xv
VO: Author: Gerd Knorr <kraxel at goldbach.in-berlin.de> and others
Xvideo image format: 0x32315659 (YV12) planar
Xvideo image format: 0x30323449 (I420) planar
Xvideo image format: 0x32595559 (YUY2) packed
Xvideo image format: 0x59565955 (UYVY) packed
using Xvideo port 131 for hw scaling
Selected video codec: [rawuyvy] vfm: raw (RAW UYVY)
Audio: no sound
Freeing 0 unused audio chunks.
Starting playback...
v4l2: going to capture
*** [vo] Exporting mp_image_t, 640x480x16bpp YUV packed, 614400 bytes
Unicode font: 5025 glyphs.
Unicode font: 5025 glyphs.
Uninit video: raw??% ??% ??,?% 0 0
v4l2: 259 frames successfully processed, 0 frames dropped.
v4l2: up to 1 video frames buffered.
vo: uninit ...

Exiting... (Quit)

For some reason it is selecting east Europe for its channel frequencies,
and PAL. I am in the USA, so the channel frequencies should be US cable,
and the format should be NTSC. How do I change this? Is there a config
file for the tuner?
Version: GnuPG v1.4.9 (GNU/Linux)
Comment: Using GnuPG with Mozilla - http://enigmail.mozdev.org


More information about the mythtv-users mailing list