[mythtv-users] Poll: Anyone NOT experiencing >10% cpu in the menu on 0.22 ?

Derek Dongray derek at inverchapel.me.uk
Thu Nov 19 16:12:10 UTC 2009

FWIW,watching a DVB-T recording (720x480 onto laptop screen 1280x800)  CPU
usage figures (from atop) are:

mythfrontend.real: 26%
Xorg: 5%
mythbackend: 3%
mysqld: 1%

The next process is atop itself (0%).

2009/11/19 Derek Dongray <derek at inverchapel.me.uk>

> I think the query about how you measure CPU usage is valid.
> I'm running MythTV 0.22 under Ubuntu 9.10 on a Dell Latitude D810 (1.8Mhz
> Cemtrino, 1.5Gb RAM)
> It's got an external monitor as well as the builtin screen so I can monitor
> he CPU using atop without disturbing the frontend.
> Initially frontend.real used about 14% while backend used about 3%. After a
> few minutes, the frontend usage dropped to 0% while the backend stays about
> the same (maybe drops to 2% or even 1%). The only other non-zero process in
> mysqld at 1% (sometimes). Apart from the odd spike in backend use (to 100% n
> the hour) it's been like that for over 10 minutes now.
> How are other people measuring the CPU usage?
> 2009/11/18 jansenj <jansenj+myth at gmail.com <jansenj%2Bmyth at gmail.com>>
>>  Sorry for the branch from my original thread: Mythfrontend idle cpu
>> consumption help.  I thought I'd try to get the attention of those that may
>> have efficiently working machines...if they're out there.
>> There seems to be people in the original thread that seem to think the
>> issue I'm having IS happening to EVERYONE, and that this is by design. I see
>> 14% utilization from mythfrontend when it just sits idle on a menu screen
>> while the cpu is clocked at 1Ghz.  With 0.21, I'm pretty sure it hovered
>> between 0-2% utilization (what I'm calling normal).
>> So, as the Subject says, this a quick poll for those of you who have 0.22
>> installed.  (I'm especially interested in those that are ubuntu based).
>> Who has a "normal" working 0.22 install and only sees 0-2% CPU utilization
>> when sitting idle on mythfrontend menu screens.  If this describes the
>> behavior of your install, could you help me out in giving a short
>> description of your system.
>> _______________________________________________
>> mythtv-users mailing list
>> mythtv-users at mythtv.org
>> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users
> --
> Derek.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mythtv.org/pipermail/mythtv-users/attachments/20091119/79eb5eae/attachment.htm>

More information about the mythtv-users mailing list