[mythtv-users] Can't get mythfrontend to work with x11 rendering

Marc MERLIN marc_mtv at merlins.org
Sun Jul 20 19:56:11 UTC 2008

[While I read the list, please Cc me on replies (i.e. reply to all)]

I'm the lucky owner of a laptop with an ATI graphics chip (mobility firegl
5200), which ATI in their great wisdom, won't even support with their binary
fglrx driver (fglrx works but if you get XV or 3D, 2D becomes unusable, it's
a bug, but they couldn't care less because they refuse to support their
mobility chips).

Anyway, until I can upgrade to a version of the open source driver with
working Xv and 3D, I'm stuck with x11 rendering.

I can't get this to work with mythfrontend though. I did make a custom
playback profile TV Settings/Playback/Playback Profile that says:
if rez > 0 0 -> ffmpeg & xlib

In return, I get:
2008-07-20 12:54:17.007 Received a remote 'Clear Cache' request
2008-07-20 12:54:20.855 XMLParse::LoadTheme using /usr/share/mythtv/themes/G.A.N.T/ui.xml
2008-07-20 12:54:22.638 TV: Attempting to change from None to WatchingPreRecorded
2008-07-20 12:54:23.261 AFD: Opened codec 0xb3bb5ac0, id(MPEG2VIDEO) type(Video)
2008-07-20 12:54:23.261 AFD: codec MP2 has 2 channels
2008-07-20 12:54:23.261 AFD: Opened codec 0xafba2cc0, id(MP2) type(Audio)
2008-07-20 12:54:23.265 Opening audio device 'default'. ch 2(2) sr 48000
2008-07-20 12:54:23.265 Opening ALSA audio device 'default'.
2008-07-20 12:54:23.337 VideoOutputXv: Falling back to X11 video output over a network socket.
                              *** May be very slow ***
2008-07-20 12:54:23.337 VideoOutputXv Error: XCreateImage failed: XJ_disp(0xafb94190) visual(0xafbafca8) 
                        XJ_depth(24) WxH(480x368) bpl(1440)
2008-07-20 12:54:23.338 VideoOutputXv Error: Failed to create X buffers.
2008-07-20 12:54:23.400 Couldn't load deinterlace filter 
2008-07-20 12:54:23.415 OSD Theme Dimensions W: 640 H: 480
2008-07-20 12:54:23.604 Realtime priority would require SUID as root.
2008-07-20 12:54:23.606 FilterManager: failed to load filter 'none', no such filter exists
2008-07-20 12:54:23.606 Couldn't load deinterlace filter none
2008-07-20 12:54:23.607 TV: Changing from None to WatchingPreRecorded
2008-07-20 12:54:23.657 Video timing method: USleep with busy wait
2008-07-20 12:54:26.271 TV: Attempting to change from WatchingPreRecorded to None
2008-07-20 12:54:26.321 TV: Changing from WatchingPreRecorded to None

What does 
VideoOutputXv Error: XCreateImage failed
How could basic x11 output rendering fail? mplayer works fine with x11 on
that laptop.

BTW, the video does play back: I get sound, just no video.

Thanks for any suggestions,
"A mouse is a device used to point at the xterm you want to type in" - A.S.R.
Microsoft is to operating systems & security ....
                                      .... what McDonalds is to gourmet cooking
Home page: http://marc.merlins.org/  

More information about the mythtv-users mailing list