[mythtv-users] "VideoOutputXv Error: Child <x> was already marked as available" error [was: via epia XvMC at 100% blocking lirc]

R. G. Newbury newbury at mandamus.org
Tue Jan 1 02:26:07 UTC 2008

Ronald Pijnacker wrote:
>> Hi all,
>> After running 0.19 on my via eipa for a couple of years, I decided to update
>> to ubuntu with the mythbuntu package (7.10, mythtv 0.20-fixes).
>> Everything is running rather well, except for two problems:
>> 1. I am using viaXvMC (as before) but the CPU is up-to 100% on SD recordings.
>>    On the same recording, xine is doing 35% with xvmc. This leads me to
>>    conclude that xvmc itself is setup correctly.
>>    In the log file I get a lot of messages like:
>>       VideoOutputXv Error: Child      <x>     was already marked as available.
>>    I've googled for this message and more people have reported the problem,
>>    but I was not able to find any cause or solution.
> I recompiled the latest release-0-20-fixes taking only xvmc and xvmc-vld,
> linking directly against viaXvMC to see if that might help.
> No luck, however, I am still getting the 
>   VideoOutputXv Error: Child      <x>     was already marked as available.
> messages. Does anybody happen to know what these mean?

I can't help on the error message. I see those too.
As to xvmc using 100%, there *is* something wrong in the setup.
I presume that you have (going from memory) libviaxvmc in 
/etc/X11/XvMCConfig (since xine works).

Down about three pages in Utilities/Setup->Setup->TV Settings->Playback 
there are settings for which decoder is used. Your best bet is to check 
in that area of setup. (I run SVN so I am not sure how 20-fixes is set 
up for what is no which page).


More information about the mythtv-users mailing list