[mythtv-users] sound problem: HDA_Intel with ALSA

mike michaelachandler at cox.net
Sun Mar 4 19:18:49 UTC 2007

> On 3/4/07, mike <michaelachandler at cox.net> wrote:
> > Hi again folks:  Well, after much searching around, I can't seem to
> > locate the
> > answer to my sound issue.
> >
> > The new machine has onboard audio, "HDA Intel". The machine is a core duo
> > 2.4
> > Intel, and I compiled a kernel in order for it to be able to use
> > my
> > cd/dvd drive. It seems to be a 64 bit system, though I don't understand
> > all
> > that, that's another topic I think.
> >
> > The sound works fine playing a music cd, or mp3s. in fact in all
> > applications
> > *except*  the TV functions -live, and recording tv.
> > It has a constant hiss, kind of a grainy sound and - I'm not sure- but it
> > sounds to me as if the input is being overdriven. The volume level is
> > noticeably louder than when using any other audio application. All my
> > recordings sound like this too.
> >
> > This is the same TV card I had in my old machine. ATI TV-Wonder VE. Sound
> > worked well in that machine...but I was using a Creative SB-Live PCI for
> > sound in that machine.
> >
> > I've gone through all of Mythtv setup and tried adjusting down the volume
> > levels in everyplace I found them, this does nothing.
> >
> > I've googled and gone through alsaconf, lots of translated pages and
> > can't seem to figure this out.
> > If anyone has ideas, I'd sure appreciate it.
> > Thanks.

On Sunday 04 March 2007 11:03, Mitch Gore wrote:
> Try turning down the volume in the alsamixer.  Run that in terminal. then
> push tab to goto the capture section.  Now turn down you line-in or mic
> (whichever you are connected to)
> Mitchell

Man that was great, thanks! I can't believe I couldn't find that anywhere.

It seems that you can't DO that (change the capture level) by using other 
mixers, even alsamixergui. I was Using Kmix and alsamixergui...

I should have asked here first, thanks, Mitchell.

More information about the mythtv-users mailing list