[mythtv-users] Graphics cards with Component video - anyone using?

Tom Lichti tom at redpepperracing.com
Tue Jan 2 20:49:56 UTC 2007

Stroller wrote:
> Hi there,
> I've spent the last 24 hours or so doing homework on the best way to  
> get video from my proposed Myth box into my telly, and I think that  
> by the time I've finished writing this email my head will be about  
> ready to melt.
> Skip to the second half of this post if you're already using a  
> graphics card which features a component video output. (paragraph  
> beginning "more Googling, however...")


> At the moment I'm thinking that one of the PNY Verto cards will be  
> the way to go; the last remaining thing is to see if this component  
> "HDTV-out breakout pod" is supported under Linux. Anyone?
> But I also made such a long posting because I wanted to lay out all  
> my thinking along the way. I don't see any solution which is optimal  
> to my preferences, but I'd be glad for anyone to knock me down if  
> I've got things wrong.
> Thanks in advance for any comments,

I am using a GeForce 6200 based card (not sure on the exact mfg/model) 
with the component out cable thingy, and it works just fine, if you use 
the right config. When I first tried it the display was not right (no 
red signal) and I couldn't get it working. I left it for about 6 months 
then finally resolved myself to getting it working, and did. You have to 
specify an HD resolution in the 'TVStandard' option of the xorg/xfree 
config file. For me, since I have an SD TV with component input, that 
option is 'HD480i'. Not sure what yours would be, but you should be able 
to make it work. Since I've done that, and a few other tweaks, I have a 
beautiful picture.


More information about the mythtv-users mailing list