[mythtv-users] HD playback without XvMC

Bert Santema atsantema at yahoo.com
Mon Mar 20 23:36:06 UTC 2006

How do you use the deinterlacing stuff? I'm having interlace problems with HDTV as well, but with
movie playback. At the moment I only have one 1080i movie to test with (.ts files), but all fast
movement is terribly jagged (you can see the lines). It also seems to do that in Windows, except
when using the hdtv pump package. Haven't the time to look at it, but any suggestions for fixing
this would be great!


--- "Support [ Ian Ward ]" <support at cyberpro.com.au> wrote:

> Mark Lehrer wrote:
> >> I'm going to build a new frontend soon, specifically for HD playback.
> >> While XvMC works, it still seems to have its share of problems and I'm
> >> wondering what it would take to not deal with it.  Is anyone able to
> >> play 1080i HD without using XvMC?  If so, what CPU adn GPU are you
> >> using, and how well does it work at various timestretch settings?
> >>     
> >
> > After spending WAY too much time trying to make my old cpus work, I
> > finally got a 3800 x2 over the weekend - and this is the first time
> > I have had perfect 1080i playback (2x deinterlaced & scaled to 720p).
> > I had a P4 3.2 and an Athlon 3500+ before, and neither could keep up
> > unless I used one of the inferior deinterlacing methods like Discard
> > or Blend.
> >
> > As it turned out, Xorg and vlc (my preferred playback utility) were
> > each trying to use as much CPU as possible, so the dual core makes
> > all the difference.
> >
> > Mark
> >   
> Thanks for the feedback.
> I am in exactly the same situation.  I am about to hit the "checkout" to 
> order a new MB for a new frontend.
> It looks to me like XvMC can be too much of a problem.  XvMC does not 
> address the performance issues you would have with any MPEG4 HD content 
> as that must be software rendered anyway.
> Regarding the processor, you are talking about THIS one right? An Athlon 
> 64 3800
> http://www.amdcompare.com/us-en/desktop/details.aspx?opn=ADA3800DAA4BP
> My mythsetup is running in Standard Defiinition at the moment ( In 
> Australia that is 720 x 576i )
> Regarding your software de-interlace, you say "2x deinterlaced" , are 
> you referring to "BOB (2 x framerate)?
> I also have "Use libmpeg2" checked ( the current frontend is Athlon 2800 )
> _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org
> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users

Do You Yahoo!?
Tired of spam?  Yahoo! Mail has the best spam protection around 

More information about the mythtv-users mailing list