[mythtv-users] New setup - can't watch Live TV or record from TV

Gavin Haslett gavin at nodecaf.net
Thu Jun 22 23:56:14 UTC 2006

It actually sounds to me like a corrupted filesystem. Did you create a
separate filesystem for the recordings, or is it all just one flat? If
the latter, you might also be hitting off a maximum file number limit
(one I hit recently with an ext3 filesystem that had similar symptoms
once it exceeded a certain number of files).

If you can, create a fresh filesystem under the /myth mount. See if that

Alternatively, it could be your mythtv account doesn't have appropriate
permissions to the filesystem.

On Thu, 2006-06-22 at 16:18 -0700, Jeff Rizzo wrote:
> Hi-
> I'm setting up mythtv for the first time, and I've already come across
> a few problems, and addressed them with the help of various FAQs
> and searching mailing lists - but this one, while it looks like
> others may have seen the problem, I have yet to find a solution for.
> Basically, when I run mythfrontend, and go to "Watch TV", I get a black
> screen for about 20s, and then it comes back to the main screen.
> In the mythfrontend error messages, I see this:
> 2006-06-22 16:07:45.753 TV: Attempting to change from None to WatchingLiveTV
> 2006-06-22 16:07:45.763 Using protocol version 26
> 2006-06-22 16:07:45.967 RingBuf(/myth/1007_20060622160745.nuv): Invalid file (fd 14) when opening '/myth/1007_20060622160745.nuv'. 12 retries remaining.
> 2006-06-22 16:08:06.502 TV Error: StartRecorder() -- timed out waiting for recorder to start
> 2006-06-22 16:08:06.502 TV Error: LiveTV not successfully started
> and in mythbackend, this:
> VIDIOCGMBUF:: Invalid argument
> Now, when I look in /myth (where I've set the recordings to go), I do
> see a 1120-byte file called 1007_20060622160745.nuv, but it's unusable.
> My system has backend and frontend on the same box, running Gentoo 2006.0,
> and mythbacked --version reports:
> Library API version: 0.19.20060121-2
> Source code version: Unknown
> Options compiled in:
>  linux release using_v4l using_oss using_alsa using_ivtv using_lirc using_dvb using_dvb_eit using_x11 using_xv using_dvdnav using_xrandr using_xvmc using_opengl_vsync using_frontend using_backend
> I have a Hauppauge PVR-250 configured with ivtv-0.4.5, and I am able to
> successfully watch TV by running 'mplayer /dev/video0', so I know that
> much should be working... I can also watch other .mpg files using the
> frontend.  What I _don't_ seem to be able to do is get anything that has
> to do with TV working.
> Anyone have any suggestions what to try next as far as troubleshooting?
> I've considered wiping the mysql database and re-configuring in case I've
> gotten something wrong, but that seems like a lot of work.  :)  I was
> hoping someone could point me at something more useful to try, as I've
> been spinning my wheels on this for a couple days now.
> Thanks,
> +j
> _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org
> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users

More information about the mythtv-users mailing list