[mythtv-users] Sound problems

Mark Paulus mark.paulus at verizonbusiness.com
Fri Dec 22 15:23:08 UTC 2006

Austin Roberts wrote:
> Hi,
> I just upgraded from Ubuntu Dapper to Edgy, (I created a new partition 
> for Edgy, so I still have my Dapper install). As far as I can tell, my 
> MythTV setup is the same as it was before, but I can't record sound on 
> my Edgy install. When the backend is trying to record something, the log 
> is repeating:
> NVR: Only read -1 bytes of 4096 bytes from '/dev/dsp
> read audio: Input/output error
> When I try running 'aplay /dev/dsp' I get:
> play: playback:2021: read error
> My mixer seems to be set properly, and when I unmute the Line In, I can 
> hear what's coming through the tv card.
> I'm fairly confident this is a problem with Ubuntu, not MythTV, but I 
> was hoping someone here might have an idea on how I can fix it. For the 
> time being, I'm back on my dapper partition, but I'd like to upgrade if 
> possible.
> Thanks,
> -Austin

Sounds like maybe a permission problem.  Make sure your userid and 
mythtv userid are added to the audio group 'sudo adduser <userid> audio'.
While you are in there, you might want to make sure you and mythtv are 
part of the video group also.  (check /etc/group and/or /etc/passwd).
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: mark.paulus.vcf
Type: text/x-vcard
Size: 296 bytes
Desc: not available
Url : http://mythtv.org/pipermail/mythtv-users/attachments/20061222/b02d134b/attachment.vcf 

More information about the mythtv-users mailing list