[mythtv-users] Modeline adjustments?

Steven Adeff adeffs.mythtv at gmail.com
Tue Aug 8 16:16:41 UTC 2006


On 8/8/06, Tim Scholl <tascholl at gmail.com> wrote:
> Cory,
>
> Thanks for the suggestions I'll give them a try and let you know!
>
> Tim
>
>
> On 8/8/06, Cory Papenfuss < papenfuss at me.vt.edu> wrote:
> > On Mon, 7 Aug 2006, Tim Scholl wrote:
> >
> > > The final frontier!  Have Myth running great I am now trying to
> transition
> > > to the HDTV display!
> > >
> > > I found a standard modeline of 1080i and put it into my XF86Config-4
> config.
> > > ----------------
> > > HorizSync 31.5 - 37.9
> > > VertRefresh 59 - 61
> > >
> > > ModeLine "ATSC-1080-60i" 74.25 1920 1960 2016 2200 1080 1082 1088 1125
> > > Interlace
> > > ---------------
> > >
> > > I startup mythtv and the dispay looks good on my monitor!!
> sooooooooo...
> > > I attached the vga output to an Audio Authority A960 transcoder, turned
> on
> > > my HDTV, and got WALLA!!   A fantastic picture,  great color, stable, no
> > > jitter and looks great.
> > >
> > > Only one problem!!
> > >
> > > The left hand side of what should be the normal display,  is in the
> middle
> > > of the screen!!   Then rest of the display drops off at the end of the
> > > screen and wraps around to the other side and joins again in the middle.
> > > The full display is visable and clear as a bell!
> > >
> >
> >         You could try adjusting it to something more like this:
> > ModeLine "ATSC-1080-60i" 74.25 1920 2060 2116 2200 1080 1082 1088 1125
> >
> >         I added 100 dots of black on the right hand side and removed 100
> > dots of black on the left-hand side (i.e. changed 1960->2060 and
> > 2016->2116).  That should move the screen, but it won't move it anywhere
> > close to half a screen width.
> >
> > > Since it looks good on the monitor, why is it so far off when displayed
> on
> > > the HDTV?
> > > Not being a that familer with modelines, is this a modeline issue or do
> I
> > > need to look elsewhere?
> > >
> > > Does anyone know what needs to be adjusted to get it to shifted to the
> left
> > > hand side?
> > >
> >         You might try different combinations of [+-]hsync and [+-]vsync at
> > the end of the modeline:
> > ModeLine "ATSC-1080-60i" 74.25 1920 1960 2016 2200 1080 1082 1088 1125
> +hysnc -vsync interlace
> >
> >
> >         It definately sounds like the HDTV has having trouble finding the
> > sync pulse.  Strictly speaking, HD-component requires bi-directional sync
> > signals, and that's a much harder thing to generate (correctly) from RGBHV
> > like VGA.  I don't know if the A960 does that, or makes the easier
> > uni-directional sync.  Any jumpers to twiddle on the transcoder?
> >
> > -Cory


Newer Nvidia drivers also have the HDTV standard modelines as
"1920x1080_60i"
"1280x720_60"


-- 
Steve
Before you ask, read the FAQ!
http://www.mythtv.org/wiki/index.php/Frequently_Asked_Questions
then search the Wiki, and this list,
http://www.gossamer-threads.com/lists/mythtv/
Mailinglist etiquette -
http://www.mythtv.org/wiki/index.php/Mailing_List_etiquette


More information about the mythtv-users mailing list