[mythtv-users] slave backend can't connect to database

Greg Baker ggbaker at sfu.ca
Sun Jul 31 21:00:08 EDT 2005

I have been setting up a slave backend with a PVR-500.  I had the card
working, and the backend was running.  While trying to get all of the
tuners working simultaneously, the slave stopped connecting to the
master database.

Below is the script of a session that I think highlights the problem.  I
can manually connect to the database with the username/password in
mysql.txt, but the backend itself won't connect.  From what I know about
mySQL, this shouldn't happen.

Anybody have any idea what I'm missing?

greg at gopher:~$ cat /etc/mythtv/mysql.txt

greg at gopher:~$ mysql --host=myth --user=mythtv --password=mythdb
Reading table information for completion of table and column names
You can turn off this feature to get a quicker startup with -A

Welcome to the MySQL monitor.  Commands end with ; or \g.
Your MySQL connection id is 280 to server version: 4.0.24_Debian-10-log

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer.

mysql> quit

greg at gopher:~$ mythbackend
2005-07-31 17:23:59.334 New DB connection, total: 1
2005-07-31 17:23:59.357 Unable to connect to database!
2005-07-31 17:23:59.357 Driver error was [1/1045]:
QMYSQL3: Unable to connect
Database error was:
Access denied for user: 'mythtv at localhost' (Using password: YES)

2005-07-31 17:23:59.358 Failed to init MythContext, exiting.

Greg Baker, Lecturer
School of Computing Science
Simon Fraser University
Burnaby, BC, V5A 1S6
E-mail: ggbaker at cs.sfu.ca

More information about the mythtv-users mailing list