[mythtv-users] Re: mythtv 0.16 - unable to create AudioOutput

Vinton Coffman vintonc at redzone.com
Mon Sep 27 01:07:54 EDT 2004

>  I've just installed mythtv 0.16 and I am having sound problems.
> MythMusic works just fine but any other module which uses sound gives a
> "unable to create AudioOutput" message. I have compiled mythtv with and
> without OSS support but the problem does not go away.

This sounds like just the opposite problem I'm having.  Maybe they're 
related.  I have digital out for mythtv live and recorded, and 
mythvideo but only analog through /dev/dsp for mythmusic.  See details 


my previous posting
  I have ALSA output through the SPDIF working with live tv and recorded
by following the HOWTO on mythtv.info and using the second,
comprehensive .asoundrc file on that site. I changed mythtv's audio
device to "ALSA:mixed-digital" per the HOWTO and mythvideo to "-ao
alsa9:mixed-digital". Both work well. I can run aplay and get other
sounds to play while watching live tv, so there doesn't seem to be any
blocking going on.

I noticed some minor popping the other night but my myth box is Athlon
2500 and it was recording with both pvr-250's, flaggingcomms (low cpu
setting) and I was watching a previously recorded show. The popping
started when I skipped backward but went away by exiting and opening
the show again. Not worried about that, a faster cpu would probably
fix that.

The problem is I can't find a usable device for mythmusic. No matter
what I put in Setup->Media->music->general audio device, I get this
error "AudioOutput: timed-out opening 'ALSA:mixed-digital'." The AC3
pass thru is off too. This was the only solution I could find in the
archive, but I didn't have it set to start with.

Does anyone have SPDIF output working with mythmusic? What device did
you use? Is the the same as mythvideo or mythtv?

More information about the mythtv-users mailing list