(SOLVED) Re: [mythtv-users] Re: native lirc support fails- "connection refused"

Dana Hata estespark at 141.com
Fri Oct 15 23:56:42 UTC 2004


On Fri, 2004-10-15 at 16:37 -0400, Dana Hata wrote:
> On Fri, 2004-10-15 at 11:37 -0700, nate s wrote:
> > I'm using udev, and I have to create the device node manually.  a
> > mknod -c 60 0 /dev/lirc does it for me.  I noticed the OP had it as
> > /dev/lirc0, you might try symlinking that to /dev/lirc.
> > 
> > Also, I never got myth's internal support to work right, but it works
> > fine using irxevent.
> > 
> > -Nate
> > 
> > 
> > On Fri, 15 Oct 2004 14:17:33 -0400, Dana Hata <estespark at 141.com> wrote:
> > > On Fri, 2004-10-15 at 18:31 +0200, Axel Thimm wrote:
> > > 
> > > 
> > > > On Fri, Oct 15, 2004 at 12:20:24PM -0400, Dana Hata wrote:
> > > > > On Fri, 2004-10-15 at 17:20 +0200, Axel Thimm wrote:
> > > > > > On Fri, Oct 15, 2004 at 09:55:05AM -0400, Dana Hata wrote:
> > > > > > > mythtv version: 0.16 (compiled with native lirc support)
> > > > > > > lirc version: lirc-0.7.0pre8
> > > > > > >
> > > > > > > Context:
> > > > > > >
> > > > > > > I installed the lirc driver, and lircd is running, and if I use irw, I
> > > > > > > can see each button I press.
> > > > > > >
> > > > > > > Problem:
> > > > > > >
> > > > > > > When I run mythfrontend, the remote doesn't work.  I see this in the
> > > > > > > console->
> > > > > > >
> > > > > > > mythtv: could not connect to socket
> > > > > > > mythtv: Connection refused
> > > > > > > lirc_init failed for mythtv, see preceding messages
> > > > > > >
> > > > > > >
> > > > > > > I've got no idea why mythfrontend would not be able to to access lirc.
> > > > > > >
> > > > > > > Here's a side note- it seems myth tries to access /dev/lircd, because
> > > > > > > initially, the lirc driver only created a /dev/lirc0, and mythfrontend
> > > > > > > would throw the same error as above, except saying "file not found"
> > > > > > > instead of "connection refused".  After I added a symbolic link
> > > > > > > (/dev/lircd) to point to /dev/lirc0, I started getting my current error.
> > > > > > >
> > > > > > > Anyone have any idea?
> > > > > >
> > > > > > Could you try downgrading to 0.7.0pre7? I had two reports that pre8
> > > > > > broke lirc setups, while pre7 was doing fine.
> > > > >
> > > > > Ok, I downloaded, compiled, and installed pre7, and when I modprobe
> > > > > lirc_i2c I get the following in my /dev -->
> > > > >
> > > > > crw-r--r--  1 root root 61, 0 Oct 15 12:12 /dev/lirc
> > > > > prw-r--r--  1 root root     0 Oct 15 12:13 /dev/lircd|
> > > > > prw-r--r--  1 root root     0 Oct 15 12:13 /dev/lircm|
> > > >
> > > > That sounds like you have udev or devfs. Are you sure these came up
> > > > with the modprobe? What distribution/kernel is this?
> > > >
> > > > > I run lircd, and then irw, and it seems to respond correctly to remote
> > > > > control buttons.
> > > > >
> > > > > When I run mythfrontend (as a user), I get -->
> > > > >
> > > > > mythtv: could not connect to socket
> > > > > mythtv: Permission denied
> > > > > lirc_init failed for mythtv, see preceding messages
> > > > >
> > > > > OK, no permission?  So I run mythfrontend as root -->
> > > > >
> > > > > mythtv: could not connect to socket
> > > > > mythtv: Connection refused
> > > > > lirc_init failed for mythtv, see preceding messages
> > > > >
> > > > >
> > > > > Same old "connection refused" error!
> > > >
> > > > Sorry, thought I had a clue. If you are using udev/devfs, then check
> > > > with the lirc list, support for them is quite new.
> > > > _______________________________________________
> > > > mythtv-users mailing list
> > > > mythtv-users at mythtv.org
> > > > http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users
> > > 
> > > I don't have to recompile mythtv since moving down to pre7, do I?
> > > 
> > > Also, doesn't it not matter if I'm using udev/devfs, because lircd
> > > stands "in between" my device and mythfrontend?
> > > 
> > > Dana
> > > 
> > > 
> > > _______________________________________________
> > > mythtv-users mailing list
> > > mythtv-users at mythtv.org
> > > http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users
> > > 
> > > 
> > >
> > _______________________________________________
> > mythtv-users mailing list
> > mythtv-users at mythtv.org
> > http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users
> 
> Well, maybe I am stuck with irxevent for now, until this gets addressed.
> Does anyone have a good irxevent conf for the grey hauppauge remote that
> come with the pvr250?
> 
> Dana
> 
> _______________________________________________
> mythtv-users mailing list
> mythtv-users at mythtv.org
> http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users

Ok, firstly, I'm and idiot.  I was running- lircd.  That was picking up
lircd in /usr/bin, which was 0.6.6.  That's why it couldn't connect.  My
new compiled lircd was in /usr/local/sbin.

Dana





More information about the mythtv-users mailing list