[mythtv-users] Can't get lirc to work properly

Peter Buelow pete at putzin.net
Sun Nov 28 05:13:03 UTC 2004

Sasha Z wrote:

>the devices exist, the modules are loaded, dmesg looks good, and yet
>lirc does not function.
>I used to have it working not so long ago too!
>kernel 2.6.9
>lirc .7pre5 through .7release
>Arch linux
>it is starting to supremely frustrate me.
>running mode2 gives this error:
>[root at mythbox dev]# mode2
>mode2: error opening /dev/lirc
>mode2: No such device or address
>yet clearly it exists:
>[root at mythbox dev]# ls -alh lirc*
>crw-rw-rw-  1 root root 61, 0 2004-11-26 13:10 lirc
>srw-rw-rw-  1 root root     0 2004-11-26 13:06 lircd
>prw-rw-rw-  1 root root     0 2004-11-26 12:49 lircm
>and the module is loaded:
>[root at mythbox dev]# lsmod | grep lirc
>lirc_atiusb            10828  0
>lirc_dev               11340  1 lirc_atiusb
>and dmesg looks fine:
>[root at mythbox dev]# dmesg | grep lirc
>lirc_dev: IR Remote Control driver registered, at major 61
>lirc_atiusb: USB remote driver for LIRC v0.4
>lirc_atiusb: Paul Miller <pmiller9 at users.sourceforge.net>
>usbcore: registered new driver lirc_atiusb
>I'm getting ready to toss up my arms and throw the pile onto the side
>of the road.
>mythtv-users mailing list
>mythtv-users at mythtv.org
Try using irw to check the remote. That's the simplest test. Also, is 
the atiusb module loaded. I was having a hell of a time getting lirc to 
work until I realized that ivtv wasn't loaded so the ir hardware wasn't 
available yet. If ivtv is loaded, then my hauppage card is enabled and 
the ir module see's what it's supposed to see. HTH


More information about the mythtv-users mailing list