[mythtv-users] Mythtvbackend crashes while recording

Jason Barbee jasonb at cciewannabe.com
Fri Feb 20 12:13:58 EST 2004

Thanks to everyone who has contributed to MythTv. I'm very impressed with all the functionality. I even setup my Xbox to be a remote front end client on 0.14, and it works great! (when the backend works) 

But, I have a serious problem that's really frustrating, and I haven't gotten a high WAF yet because of stability.


To summarize this problem - Myth works great if I leave it alone and record shows when no one is watching. If I try to do almost anything while it's recording or before it records, mythtvbackend dies.


Quick overview of setup

Asus board, Pentium III 500mhz, 256 ram, PVR-350, 30 gig hard drive.

Started from KnoppMyth R1, now using Myth 0.14 and 0.1.9 recompiled on the system.


Problem - Mythbackend stops working, I believe most of the time it's running in ps -aux, but it's not recording data, or responding to the front end.


Resolution - I run the /etc/init.d/mythbackend stop and start it again. It works for a minute or two if I'm doing the activities below. Otherwise, it'll last a day or so until you use the front end again, especially while it's recording. If I give it a fresh reboot, it'll usually work fine and record shows fine until someone uses the system.


What seems to crash it - It only crashes while recording, from what I have seen.

1. While it's recording - If I delete another show that has already been recorded and processed, it will usually crash(stop recording the current show).

2. While it's recoding  - I can usually start show, check info to confirm it's still recording, close show, start show, and between the 2nd and 3rd time of this, it stops recording the show. However - if I start watching a recorded show currently being recorded without jumping in and out of it, I can make it through the recording about 50% of the time.

3. While it's recording  - If I'm watching a pre-recorded show, I can usually pause it, or fast forward, or skip commercials, almost any action while watching a show and while it's recording a show will crash it. 

4. After using the system (like deleting a show) - (hours can pass) and if a show is set to record, it will usually start recording. It will usually crash between 1 minute and 10 minutes of recording.


Symptoms when down- The recording will stop, and the backend goes non-responsive, the front end gives error about "backend gone away for some reason - is it running?".

I check the /var/log/mythtv/mythbackend.log and there's nothing unusual there during, before, or after the crash. 


And I'm running 0.14 MythTv and 0.1.9 ivtv both compiled by my own machine. I wish I could provide more details, a trace or log, but I'm not sure what logging settings and which logs would be most helpful.


Any ideas on how to try to resolve or further troubleshoot this behavior? 




More information about the mythtv-users mailing list